Iskolai élet

Keresett szakmákra készítünk fel

Az elmúlt több mint két évtizedben sok ezer diák végzett iskolánkban. Visszajelzéseik szerint a diákok jól érzik magukat iskolánkban, és értékelik az alacsony létszámú osztályok nyújtotta lehetőségeket: a színvonalas képzést, az odafigyelő tanárokat, a barátságos légkört. Gimnazistáink az érettségi után nagyrészt a felsőoktatásban tanulnak tovább. A szakképzősök szakmái keresettek, a munkahelyi vezetők elégedettek tanulóink felkészültségével és magatartásával. 

 

Kiváló színvonal tandíj nélkül

Tanáraink szinte kivétel nélkül egyetemi végzettségűek, szakmájuk neves, megbecsült képviselői. Angol, spanyol anyanyelvi tanárunk is van. Többen kiváló tankönyvek, jegyzetek szerzői. Jelenleg 22 saját fejlesztésű tankönyvvel vagy jegyzettel rendelkezünk. Ugyancsak tanárainkat dicsérik a jó érettségi és szakvizsga eredmények, tehetséges diákjaink az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken nagy számban érdemeltek ki díjakat.

Mindez az idei tanévtől kezdve tandíj nélkül érhető el számodra is!

 

Jelenleg iskolánkban az alábbi képzések folynak

  • gimnázium (9 -10. osztály),
  • művészeti szakközépiskola (9-10-11. osztály),
  • nappali és esti érettségi utáni szakképzés (divat- és stílustervező, grafikus, dekoratőr, gazdasági informatikus, lakberendező).

A minőség iskolánk alapértéke. Ezt igazolják tanúsítványaink: az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének 1995. évi "Értékelt Magániskola", valamint 2004. és 2012. évi „Minősített Iskola” tanúsítványai, továbbá a svájci székhelyű EFQM "Európai minőségbiztosítási program önértékelési rendszerét alkalmazó szakképző intézmény" címe 1997-ből.
Aktív kapcsolatunk van a pályaorientációs munka során az USA Nagykövetségével, a „Dániai továbbtanulás” projekttel, és több felsőoktatási intézménnyel.

 

Önkéntesség

Tanulók szociális érzékenységének növelése céljából kezdeményeztük és támogatjuk az iskolán kívüli önkéntes közösségi szolgálatot. A 2012-13-as tanévben tanulóink a Bethesda Gyermekkórházban végeztek önkéntes munkát a Raiffeisen Bank és az Egyesek Ifjúsági Egyesület közös projektjében.

 

Technikai felszereltség

Saját, 20 szaktantermes, modern, jól felszerelt, légkondicionáló berendezéssel ellátott iskolaépületünkben folyik a tanítás. Négy számítógéptermünk van. Nyelvi szaktantermeink mindegyikében CD-lejátszó, színes televízió és videotechnika segíti a képzést. Tanáraink projektort és interaktív táblát is használnak. A testnevelés órákat a szomszédos Angyalföldi Sportközpontban tartjuk, emellett az érettségizett szakképzősök uszodabérleteket is igénybe vehetnek.

 

Fenntartóváltás 


A 2013/14. tanévtől az intézmény fenntartását a Magyarországi Metodista Egyház vette át. Minden képzésünk (az első szakma elsajátításáig) tandíjmentes, valamint az egyház továbbra is biztosítja a világnézeti- és vallásszabadságot. Diákjaink a középiskolában felmenő rendszerben a 9. osztálytól tanulnak vallás- és bibliaismereteket tantárgyként, a többiek számára ez szakköri formában lehetséges.

 

Művészeti képzés

A divat- és stílustervező szak 7 éves eredményeire, kiváló művész- és mérnök-tanáraink szaktudására építve a 2013/14. évtől kiemelt szerepet szánunk a művészeti oktatásnak és szakképzésnek. Beindítottuk a művészeti szakközépiskolát 9-12. évfolyamon, dekoratőr, valamint divat- és stílustervező szakirányon. Az érettségivel együtt szakmai munka végzésére is jogosultságot szereznek a tanulók, érettségi után pedig egy év alatt kaphatnak dekoratőr vagy divat- és stílustervező OKJ-s szakképesítést.

A 2013/14. évre meghirdetett érettségire épülő művészeti szakképzéseink

  • a népszerű divat- és stílustervező képzés, amely szakon projektmunka keretében tanulóink évente 2-4 divatbemutatót tartanak saját tervezésű munkáikból, valamint indítunk
  • dekoratőr, grafikus szakképzéseket, mely szakokon ugyancsak törekszünk élményalapú, szakmai élethez kötődő programok megvalósítására, például saját iskolai művészeti napok szervezésével, fővárosi szakmai projektekbe való bekapcsolódással.

A 2 éves, OKJ szakmát adó képzések után ráképzéssel 1 év alatt újabb OKJ szakma szerezhető: jelmeztervező (divat- és stílustervező képzettséggel), lakberendező (dekoratőr képzettséggel).

 

 

Várható szakkörök a 2014/15-ös tanévben
 
1.      Kulturszakkör (kb. 74 óra program /kb. heti 2 óra/, a szakköri szakmai program szerint)
2.      Sportszakkör (kirándulások, egyéb sportolási lehetőségek a sportköri szakmai program szerint)
3.      Ifjúságsegítő foglalkozás (igény szerint)
4.      Pályaorientációs szakkör a 13. osztályos tanulóknak egyéni foglalkozással, a tanév második félévében

 

Testnevelés, sport
 
Szakképzős tanulóink uszodabérlettel sportolási lehetőséget biztosítunk a Dagály Strandon. A bérletet Kutasy Ágnestől lehet elkérni a recepción.
 
A testnevelés órákra a Láng Sportcsarnokban (az iskolától 50 méterre, XIII. Rozsnyai u. 4. sz. alatt) kerül sor.

 

Az örökség

Az iskola elődjét, a Forrai Magániskolát a jelenlegi stratégiai igazgató, S. Forrai Rege szülei alapították 1939-ben. Budapesten, a XIII. kerületben működött, és irodai munkára készített fel. Nagy gondot fordítottak a szépírás, a kulturált levélírás, a helyesírás, a gyorsírás, a gépírás és a számológép tökéletes ismeretére. A munkahelyekre szívesen vették fel a Forraiban végzett tanulókat. A budapesti ostrom kivételével az iskolában zavartalanul oktattak az 1952-ben bekövetkezett államosításig.

 

Újraindítás

1991-ben S. Forrai Rege - követve szüleit a munkában és elkötelezettségben - újraindította az iskolát. Eleinte ügyviteli képzések folytak saját fejlesztésű, azóta is folyamatosan korszerűsített és országszerte elterjedt tankönyvek használatával. Kiemelt hangsúlyt kapott az idegen nyelvek oktatása. Az ügyviteli szakképesítések országos megújításában az iskola - és S. Forrai Rege mint szakértő - vezető szerepet töltött be.

 

Az iskola eddigi igazgatói, intézményvezetői

S. Forrai Rege                                     1991 - 2012

Páczelt Andrea                                    2012 - 2013

Földvári István                                    2013 - 2014

Szabadosné dr. Vargha Magdolna         2014-

Kategória: 
Iskolai élet